V sredo, 14. junija 2023, se DSR Scenaristi povezuje s filmskimi in televizijskimi scenaristi in drugimi filmskimi delavci po svetu v znak solidarnosti z 11.500 člani Ameriškega združenja scenaristov (Writers Guild of America West in Writers Guild of America East), ki stavkajo že od 2. maja letos.

Njihova prizadevanja podpiramo povsod po svetu, seznam združenj in ustanov, ki stavko podpirajo, je dosegljiv TUKAJ.

Ameriške scenaristke in scenaristi neprekinjeno stavkajo vse od 2. maja, ker se njihovi delodajalci, kot npr. Disney, Netflix in Amazon, upirajo poštenemu plačilu za njihovo delo. Medijski giganti imajo od dela scenaristov in drugih filmskih delavcev milijardne dobičke, ki pa jih niso pripravljeni deliti z delavci. Boj za pravično in proporcionalno plačilo ter zaščito delavcev pred globalnimi ponudniki pretočnih vsebin zadeva vse nas!

Filmski in televizijski scenaristi po svetu njihov boj zelo podrobno spremljamo, saj smo izpostavljeni podobnim izzivom in čedalje pogosteje delamo za iste multinacionalke, naše avdiovizualne vsebine pa se predvajajo na istih platformah. Kot sestrska scenaristična združenja razumemo, da je solidarnost z ameriškimi scenaristi pomembna za zagotavljanje standardov dela in plačila po vsem svetu. Njihov boj je tudi naš boj ‒ in naš boj je njihov!

DSR Scenaristi podpiramo ameriške scenariste in druge filmske delavce!

Povezave:

članek na MMC

WGA ON STRIKE

WRITERS GUILD OF AMERICA WEST

WRITERS GUILD OF AMERICA EAST

FSE