Spoštovane ljubiteljice, spoštovani ljubitelji filmske umetnosti,

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk (DSR) je ob začetku epidemije covid-19 uvedlo nov programski cikel, ki ga je upoštevaje okoliščine mogoče izvajati tudi brez osebnega stika in poteka na portalu Televizije Slovenija rtvslo.si/tv pod skupnim naslovom

Filmski večeri DSR od blizu na daljavo.

Izbrane filme iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije predvajamo v živo s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja, vi pa boste imeli možnost režiserju oz. režiserki  zastavljati vprašanja (pod izpostavljenim člankom, kjer bo vdelano ogledno okno s filmom in pogovorom).

Torej vse, kar ste že od nekdaj želeli vedeti o teh filmih, pa doslej niste imeli priložnosti vprašati.

Tokrat vas vabimo k ogledu nepozabnega celovečernega igranega filma doajena slovenske kinematografije Karpa Godine Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica (1982, 85 min.) v produkciji Filmskega studia Viba film.

V glavnih vlogah nastopajo Ivo Ban, Boris Cavazza in Jožef Ropoša.

Vljudno vabljeni na filmski večer od blizu na daljavo

v ponedeljek, 28. marca, ob 20.00 tukaj.

Sogovornika bosta režiser filma Karpo Godina in režiserka Varja Močnik.

Večer bo potekal v sodelovanju  z RTV Slovenija.

Kot za vse naše prireditve, je ogled tudi za to brezplačen.

Vsebina filma:

V povojnih letih velja jazz za ameriški imperialistični domislek, uradno sicer ni prepovedan, je pa nezaželen. A mladi pogosto ubirajo svojo pot. Tako je tudi s skupino radijskih glasbenikov, ki jo radijska direkcija pošlje na delovišča delovnih brigad, v kmetijske zadruge in na gradbišča. V teku je pomembna socialistična petletka, k njenemu uspehu naj bi prispevali nastopi kulturno-umetniških skupin, za mlade glasbenike pa naj bi bila gostovanja po terenu svojevrsten način prevzgoje. Glasbeniki se odpravijo na turnejo na razmajanem avtobusu, vodja skupine je nepoboljšljivi lomilec ženskih src Maks, od uspeha turneje pa je odvisna njegova življenjska in politična prihodnost. Maks je jazzovski navdušenec in turneja naj bi ga ozdravila te ljubezni. Nekakšen politkomisar skupine, Jan, naj bi skrbel za ideološko neoporečnost nastopov. Med njim in skupino prihaja do nesporazumov in sporov, uspeh celotne turneje pa postane vprašljiv, ko eden izmed njih, Peter, izkoristi bližino meje za prebeg v Italijo.

KARPO GODINA

Filmski, gledališki, radijski in operni režiser, scenarist, montažer in filmski snemalec.

Karpo Godina je kot režiser s svojimi celovečerci Splav meduze, Rdeči boogie ali Kaj ti je deklica in Umetni raj sodeloval v uradnih programih skoraj vseh vidnejših svetovnih filmskih festivalov: Cannes, Berlin, London, Los Angeles, Montreal, Tokio, Sydney, Melbourne, Toronto, Edinburg, Carigrad, San Francisco, Rotterdam, Strasbourg in še na približno dvajset drugih festivalih. Kot direktor fotografije in snemalec je posnel več kot 20 celovečernih filmov, blizu 100 kratkih filmov in 600 propagandnih filmov ter za svoje delo prejel več kot 40 prestižnih nagrad, med katerimi so tudi Prešernova nagrada za življenjsko delo, Nagrada Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije in Badjurova nagrada.

Sodeloval je v več kot stotih filmskih žirijah.Od leta 1989 je kot pedagog na AGRFT v Ljubljani predaval filmsko režijo ter predmet filmska in TV kamera za režiserje.Ob upokojitvi je imel naziv redni profesor, po upokojitvi pa je bil imenovan vzaslužnega profesorja – emeritusa.

VARJA MOČNIK

Je urednica filmskih programov pri Slovenski kinoteki in festivalu Kino Otok – Isola Cinema ter filmska in televizijska režiserka. O filmu tudi piše in zgodovino in teorijo filma predava na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici.
Tokrat sodeluje kot moderatorka pogovora.

Projekt Večeri DSR                                                      

finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija RS         

Projekt Filmski večeri od blizu na daljavo poteka v sodelovanju z