France Štiglic (12. 11. 1919-4. 5. 1993), fotografija je iz Arhiva Slovenske kinoteke

Društvo slovenskih režiserjev obeležuje 101. obletnico rojstva Franceta Štiglica, staroste slovenske kinematografije, s tremi spletnimi dogodki.

Program je prilagojen za mlajše občinstvo (mladina od 14-18 let), vabljeni in dobrodošli pa seveda filmoljubke in filmoljubci vseh starosti!

Četrtek, 12. november 2020

PROGRAM:

16.00 do 17.30

OBČUTENJE VIRTUALNEGA SVETA

Občutenje virtualnega sveta z VR očali in druge tako imenovane imerzivne (potopitvene) vsebine razširjajo kinematografsko doživetje ter dajejo gledalcem možnost izkusiti povsem nove dimenzije stvarnosti.

Spletna delavnica pod vodstvom Marka Cafnika.

Prijave do zasedbe mest na: info@dsr.si

18.00 do 19.30

BITI ČLOVEK S KAMERO, LOVITI ZGODBE SVETA

Kam zasukati kamero, kako iz sveta izluščiti zgodbe in o njih pripovedovati v filmskem jeziku, se bomo pogovarjali s priznanimi slovenskimi dokumentarnimi ustvarjalci: Nino Blažin, Haidy Kancler in

Sinišo Gačićem. Pogovor bo moderiral Vid Hajnšek.

Povezava:

YT: https://youtu.be/akmeO0iJtTY ALI

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/86114900265

20.00 do 21.30

FILMSKI VEČER OD BLIZU NA DALJAVO

Film Boj za je prava sociološka študija upora, ki v podtonu postavlja vprašanje “boj za … kaj?” Sogovornika: režiser Siniša Gačić in moderatorka Varja Močnik.

Predvajanje filma v živo z režiserjevim sprotnim komentiranjem  

Siniša Gačić: BOJ ZA (celovečerni dokumentarni film,  85’, 2014  Slovenija)

Povezava: https://youtu.be/_2S7GoYdHuQ

STOPRVO OBLETNICO ROJSTVA FRANCETA ŠTIGLICA, režiserja in utemeljitelja profesionalnih standardov na področju slovenske produktivne kinematografije, bo Društvo slovenskih režiserjev, ki je po njem poimenovalo tudi svoja najvišja stanovska strokovna priznanja, nagradi Štigličev pogled za režijo posameznega avdiovizualnega dela in Nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije, v okviru Slovenskega tedna filma proslavilo v duhu slavljenca: delovno, visoko profesionalno in združevalno. Četudi tokrat virtualno. Poleg tega, da je kot režiser ustvaril 15 celovečernih filmov, je bil France Štiglic v svoji štiridesetletni karieri mdr. namreč tudi predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev, direktor Viba filma, minister za kulturo, pa tudi profesor in dekan na AGRFT Univerze v Ljubljani.

V želji, da poklica režiser in scenarist v Sloveniji ne bi izumrla, smo program prilagodili mladim od 14 do18 let, ki se ravno v tej starosti odločajo za poklicno pot. Dobrodošli v svetu filma!

Program podrobneje:

BITI ČLOVEK S KAMERO, LOVITI ZGODBE SVETA

Pogovor o dokumentarnem filmu

Verjetno ni minil niti en teden, da ne bi nečesa posneli s svojim telefonom. Naj bo to dokumentiranje rojstnega dneva, snemanje prijateljevega poskusa repanja, nečimrnega izraza na obrazu vaše mačke ali pa zgolj pogleda skozi okno ob pomladnem sneženju. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj ste pritisnili na REC? Kaj nas žene k temu, da si želimo dokumentirati določene trenutke svojega ali tujega življenja? 

Kam zasukati kamero, kako iz sveta izluščiti zgodbe in o njih pripovedovati v filmskem jeziku, se bomo pogovarjali s priznanimi slovenskimi dokumentarnimi ustvarjalci: Nino Blažin, Haidy Kancler in Sinišo Gačićem. Pogovor bo moderiral Vid Hajnšek.

OBČUTENJE VIRTUALNEGA SVETA

Delavnica XR

Občutenje virtualnega sveta z VR očali in druge tako imenovane imerzivne (potopitvene) vsebine razširjajo kinematografsko doživetje ter dajejo gledalcem možnost izkusiti povsem nove dimenzije stvarnosti. Na delavnici XR bo poleg same tehnologije mogoče spoznali tudi globlje razsežnosti in potenciale navidezne, nadgrajene in mešane resničnosti. Dobimo se – kje drugje kot v virtualnem svetu!

FILMSKI VEČER OB BLIZU NA DALJAVO

Društvo slovenskih režiserjev – prav letos obeležujemo petnajstletnico delovanja – je konec pretekle sezone uvedlo nov programski cikel, ki ga je upoštevaje okoliščine mogoče izvajati tudi brez osebnega stika in poteka na društvenem YouTube kanalu.

Izbrani celovečerni film iz bogate zakladnice slovenske filmske produkcije predvajamo v živo s sprotnim komentiranjem vsakokratnega režiserja in moderatorja, vi pa boste imeli možnost režiserju zastavljati vprašanja v YouTube klepetu.

Torej vse, kar ste že od nekdaj želeli vedeti o tem filmu, pa doslej niste imeli priložnosti vprašati.

Cikel nadaljujemo s filmom BOJ ZA (2014, trajanje 85’)

režiserja Siniše Gačića ter v produkciji Tramal Film.

Kot na vse naše prireditve, je vstop tudi na te prost. Vljudno vabljeni!

Projekt Društva slovenskih režiserjev

finančno podpira Slovenski filmski center, javna agencija RS