Dokumentarnica v Vipolžah


Dokumentarnica v Vipolžah

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk bo med 8. in 10. marcem 2024 že drugič izvedlo zadnji modul praktične delavnice Dokumentarnica v Vipolžah v Brdih.

Ob tej priložnosti pripravljamo tudi dogodek za splošno javnost, brezplačno predvajanje celovečernega dokumentarnega filma Metoda Pevca Aleksandrinke, ki bo

v soboto, 9. marca, ob 19.00 v Dvorani Piano Nobile v Vili Vipolže.

Za ta film, ki doživeto orisuje usodo premnogih slovenskih žensk, ki so se iz nuje odpravile na delo v Egipt, je scenarist in režiser Metod Pevec mdr. prejel tudi nagrado Prešerovega sklada.

Predvajanju bo sledil pogovor z avtorjem filma, ki ga bo povezovala režiserka Nadja Velušček.

Vstop na prireditev je prost, vljudno vabljeni!

VABILO

Društvo slovenskih režiserjev in režiserk v sezoni 2023/2024 že tretjič organizira intenzivno praktično delavnico DOKUMENTARNICA - dokumentaristični laboratorij.

Delavnica poteka v organizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, javne agencije ter pod mentorskim vodstvom režiserjev Matjaža Ivanišina, Roka Bička in Petre Seliškar. Poleg tega je na enega od modulov vsakič povabljen tudi mednarodno uveljavljeni mentor, ki udeležencem delavnice omogoči vpogled v njihove projekte iz perspektive mednarodnega okolja in sodobnih trendov. Letošnja mednarodna mentorica je Helle Hansen, režiserka in nekdanja urednica dokumentarnega programa ter selektorica na filmskih institutih na Danskem in Norveškem. 

Delavnica Dokumentarnica jenastala iz akutne potrebe po razvoju in krepitvi nacionalnega in regionalnega razvoja dokumentaristične filmske dejavnosti, ki je v Sloveniji izrazito zapostavljena. Cilj delavnice je mentorirano pridobivanje in mojstrenje praktičnih znanj in veščin, kar bo dolgoročno spodbujalo razvoj in zagotavljalo višjo kakovost in prepoznavnost slovenskega dokumentarnega filma doma in na tujem.

Delavnica je za izbrane udeležence brezplačna, poteka pa v treh vikend srečanjih od septembra 2023 do marca 2024. Prvi modul je bil v okviru festivala DOKUDOC septembra 2023 v Mariboru, drugi januarja letos na Lokaciji v Ljubljani, zadnji, tretji modul, pa bo letos že drugič v Vipolžah.

Vila Vipolže sredi Goriških Brd je takorekoč idealno okolje za razcvet dokumentarnega filma, saj ima vso potrebno infrastrukturo, navdihujočo lokacijo za ustvarjalno delo in spodbudno zaledje lokalnega in čezmejnega občinstva. Vse to je odlična podlaga za potencialno širitev in nadgradnjo projekta.

_Udeleženci lanskoletne Dokumentarnice med delom v Vipolžah /foto Arhiv DSR/

V okviru delavnice Dokumentarnica, ki jo sofinancira Slovenski filmski center, javna agencija, in v soorganizaciji Društva slovenskih režiserjev in režiserk, Zavoda za turizem, kulturo, mladino in šport Brda, zavoda KINOkašča/CINEMattic in društva Kolo.

Nazaj Naprej