Na fotografiji Maja Weiss /vir: DOKUDOC/

Festival DOKUDOC, letos je bil že deveti, je bil septembra v Mariboru. Žirija si je ogledala izbor filmov in med njimi izbrala izstopajoče.

Dokudoc izbrani 2020 je celovečerni dokumentarni film Hči Camorre režiserja in člana DSR Siniše Gačića. Posebno omembo žirije sta prejela filma Zgodbe iz kuhinje režiserja Mihe Mohoriča in Korak bliže režiserja in člana DSR Jerneja Kasteleca.

Vsi trije filmi bodo brezplačno na ogled v spletni projekciji v nedeljo, 13. 12. 2020, od 00.00 do 24.00 na tej povezavi.

Plaketo  Dokumentarno ime 2020 za posebni  prispevek  k slovenskemu dokumentarnemu  filmu pa prejme režiserka Maja Weiss, sicer članica DSR.

Utemeljitev nagrade:

Mednarodni festival dokumentarnega filma 2020 podeljuje plaketo scenaristki in režiserki Maji Weiss za izjemen pridonos k razvoju slovenskega dokumentarnega fima DOKUMENTARNO IME 2020.

Maja Weiss je režiserka in scenaristka. Na AGRFT v Ljubljani je diplomirala iz filmske in televizijske režije. Njena filmografija vključuje več kot petdeset filmov različnih dolžin in žanrov, z izbranimi tematikami (Černobil, Nube, Darfur, žrtve totalitarnih režimov, ostanki nekdanje skupne države, delavski razred, nacionalizem, ksenofobija, begunci, ukradeni otroci itd.). V svojih delih pogosto angažirano obravnava različna družbenopolitična vprašanja. Za dosedanje delo je prejela več kot trideset domačih in tujih nagrad, njen celovečerni prvenec Varuh meje (2002) pa je ob številnih mednarodnih nagradah prejel tudi nagrado na berlinskem filmskem festivalu Berlinale za najbolj inovativen evropski film. Ustanovila je dve produkcijski hiši, Bela Film in Zavod Maja Weiss. V letih od 2005 do 2007 je predsedovala Društvu slovenskih filmskih ustvarjalcev.

NAGRAJENKINA ZAHVALA OB PREJEMU NAGRADE

Zahvaljujem se festivalu DOKUDOC za priznanje za »dokumentarno ime 2020«, s katerim ste počastili moje delo scenaristke in režiserke, včasih pa tudi snemalke, dokumentarnih filmov. To je priznanje ne samo meni, ampak vsem, ki so sodelovali z mano pri ustvarjanju dokumentarnih filmov v 35 letih; hvala soavtorjem, sorežiserjem, direktorjem fotografije, snemalcem, montažerjem, tonskim snemalcem in mešalcem zvoka, osvetljevalcem, glasbenikom, skladateljem, grafikom, tajnicam, prevajalcem, organizatorjem, animatorjem, tehnikom v produkciji in postprodukciji, urednikom, producentu –RTVSLO, producentom Idi Weiss (Bela film), Petru Braatzu (Taris Film, Nemčija) in Ustanovi Toma Križnarja.
Hvala soustvarjalcem, ki so še posebej vplivali na moje (in naše skupno) delo, ki vas tu omenjam kronološko, tako kot so tudi vstopali v moje življenje:
Drago Pečko, Helena Koder, Bojan Kastelic, Sonja Peklenk, Marjana Lavrič, Gorazd Perko, Peter Braatz, Ida Weiss, Tomo Križnar, Zvone Judež, Chris Eckman, Alenka Puhar, Svetlana Dramlić in mnogi drugi.
Predvsem pa velika hvala vsem nastopajočim pred kamero, brez vas ne bi bilo dokumentarnih zgodb. Hvala za zaupanje in pomoč. Vaše besede in podobe so zapisane v večnost.
S skupnimi močmi smo ustvarili 33 dokumentarcev in približno 40 dokumentarnih prispevkov (ki še čakajo, da se popišejo in arhivirajo).
Bilo je izjemno in dragoceno potovanje. Šola življenja.

Maja Weiss

Nagrajenki ter vsem trem nagrajencem iskreno čestitamo!