Ljubljana bo 1. in 2. februarja 2018 ponovno gostila mednarodno delavnico avdiovizualnih avtorjev, ki jo pripravljata Društvo slovenskih režiserjev (DSR) in AIPA v sodelovanju z Združenjem evropskih filmskih režiserjev (FERA), mednarodnim Združenjem avdiovizualnih avtorjev (SAA) in Združenjem evropskih scenaristov (FSE).

Delavnica na temo Kako učinkovito oblikovati nacionalno in EU politike na področju avtorske pravice prihaja v času, ko Unija sprejema novo avtorsko zakonodajo, ki prinaša številne novosti na področju avdiovizualne panoge, zato bo to odlična priložnost za izmenjavo mnenj in izkušenj.

Delavnica bo razdeljena v tri sklope. V prvem bo govora o tem, kako oblikovati pravično avtorsko okolje in kako lahko kolektivne organizacije pomagajo pri ustvarjanju trajnostne politike na področju avtorskih pravic, v drugem pa, kako do pravičnega nadomestila za avtorje, kakšne so pravne podlage in kakšna je pogajalska moč avtorskih organizacij. Tretji sklop bo namenjen predstavitvi študije o prvih konkretnih rezultatih o višini nadomestil v primeru sprejema zakonodaje o pravičnih nadomestilih.

Več

DSR in AIPA sta februarja 2017 skupaj s FERA, SAA in FSE že gostila delavnico evropskih avdiovizualnih avtorjev, in sicer na temo Avtorska pravica na enotnem digitalnem trgu: Potrebe avdiovizualnih avtorjev po pravičnem in proporcionalnem nadomestilu.

Več o lanski delavnici lahko preberete na tej povezavi  in na tej povezavi.