Na fotografiji iz filma Rudar sta Leon Lučev in Boris Petkovič

Strokovna žirija v sestavi Boštjan Virc, producent in scenarist; Jure Teržan, kolorist; Matija Šturm, producent; Marina Gumzi, producentka; Jurij Gruden, režiser in scenarist; Nataša Rogelj, scenografinja; Miha Tozon, direktor fotografije; Matevž Jerman, publicist, kritik in urednik

je soglasno odločila, da je letošnji slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja film Hanne Slak RUDAR.

Utemeljitev:

Film Hanne Slak, navdihnjen z resničnimi dogodki zasavskega rudarja Mehmedalije Alića in z njegovo avtobiografijoNihče, pripoveduje pretresljivo zgodbo o rudarju, ki se bori za dostojen pokop žrtev povojnih pobojev.

V filmu se rudar Alija zoperstavi zunanjemu svetu. Da bi ohranil lastno človečnost, vztraja, da je treba žrtve identificirati in pokopati. Istočasno se sooča z lastnimi spomini, s tragedijo svojih bližnjih. Zgodba se tako v realni osebi dotakne dveh bolečih tem našega prostora.

Film odlikujejo odličen ritem, spretna dramaturgija, podprta z učinkovitostjo in razumljivostjo dialogov, občutena montaža in natančna ter učinkovita zvočna podoba. Sam filmski izraz prinaša jasnost z realističnim pristopom, ki film zaznamuje in s spretnim prepletom različnih ravni protagonistovega osebnega doživljanja gledalca ne pusti ravnodušnega.

Scenografija je nepretenciozna, zelo korektna.

Glavni in stranski liki so izrisani jasno in se gledalec vanje z lahkoto vživi. Izvrstna, večplastna igra glavnega junaka Leona Lučeva, ki nas vodi globoko skozi Alijeva prepričanja in spoznanja, naredi lik Alije izjemno prepričljiv. Nemirni Alija, ki ga ne prenese noben sistem, Alija, ki je pogumen in pripravljen iti do konca, tudi za ceno svojega življenja. Alijeva zgodba je lahko zgodba vsakega od nas. Igra Alijeve žene, ki jo odigra Marina Redžepović, gledalca pritegne in prepriča brez velikih besed. Oba ustvarjata svet, s katerim se gledalec hitro poistoveti in vanj čustveno vživi, zaradi česar je filmski projekt umetniško prepričljiv – kar navsezadnje dokazujejo tri vesne na Festivalu slovenskega filma: za najboljšo režijo, za najboljšo montažo in za najboljšo glavno moško vlogo.

Strokovna žirija je tako za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za tujejezičnega oskarja, soglasno izbrala film Rudar v režiji Hanne A. W. Slak in v produkciji Nukleus film d.o.o.

Našim članom, režiserki Hanni Slak, producentu Mihi Knificu in režiserju Borisu Petkoviču, ki je tokat nastopil v igralski vlogi, ter celotni ustvarjalni ekipi iskreno čestitamo, filmu pa želimo srečno pot v LA!

Poročilo o izboru

Napovednik