Klemen Dvornik, novoizvoljen predsednik Izvršnega odbora FERA, in Dan Clifton, dosedanji predsednik

 

Ta vikend je v Bukarešti potekala generalna skupščina Združenja evropskih filmskih režiserjev FERA, katerega član je tudi Društvo slovenskih režiserjev (DSR). Na generalni skupščini so se zbrali predstavniki 27 evropskih držav, včlanjenih v združenje.

Za predsednika Izvršnega odbora FERA je bil za obdobje dveh let izvoljen Klemen Dvornik, predsednik Nadzornega sveta DSR in predsednik Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev. Vloga FERA, ki je krovna organizacija evropskih združenj filmskih režiserjev, bo ravno v času, ko poteka implementacija Direktive o avtorski in sododnih pravicah na enotnem digitalnem trgu (rok za implementacijo je 7. 6. 2021), izjemno pomembna. Čestitamo!

“Skupaj smo močnejši” je bilo osnovno vodilo srečanja in nadaljnjega delovanja združenja, ki se bo tako na nacionalni kot nadnacionalni ravni in v sodelovanju z evropskimi strokovnimi združenji zavzemalo za smiselno implementiranje direktive v nacionalne zakonodaje, izboljšanje pogajalskih izhodišč ustvarjalcev v kreativni industriji, vzpostavitev kolektivnih pogodb, podporo ustvarjalni in geografski raznovrstnosti, izvedbo načrtovanih nadnacionalnih strategij in razpisov za trajnostni razvoj kulturnega sektorja in ustvarjalcev ter za zagotavljanje njihove umetniške svobode.

Tiskovina FERA in FSE /krovna organizacija evropskih scenaristov/:  “Če je kulturni sektor tako uspešen, zakaj je potem toliko revnih ustvarjalcev?”